top of page
Yazı: Blog2_Post
Ara

Erişilebilirlik konusunda Seferberlik

Daha önceden şu yazıda bahsettiğim üzere 2020 yılında YouTube, ilginç bir şekilde, çok kullanılmadığını iddia ederek izleyenlerin videolara altyazı ekleme özelliğini kaldırmıştı. Erişilebilirlik uğruna küçük bir mücadeleye henüz girmiş olan ben, FSB de hızlı bir şekilde alternatif yollar aramaya başlamıştım. Eskiden izleyiciler otomatik olarak yakalanmış fakat pek düzgün olmayan altyazıyı indirip, düzeltip, geri yükleyebilirken, YouTube önümüze çok ciddi bir taş koymuştu fakat bir şekilde aşmamız gerekiyordu. İzleyici olarak altyazıları videolara yükleyemiyorsak bile otomatik yakalanmış altyazıyı indirip, düzeltip, FSB'ye gönderebilirdik ve o yükleyebilirdi belki videolara, umudumuz yeşermişti tekrar! Başarabilirdik... Ta ki YouTube'un otomatik altyazıları bırakın seyircinin indirmesine, içerik üreticisinin bile indirmesine engel koymasına dek. Yani FSB bile otomatik oluşturulmuş altyazıları indirip "seferberlik başlatıyoruz ahali, herkes bir videonun metnini düzeltse bile bu hizmettir!" diyerek Discord'dan paylaşamıyordu ve tekrar kalakalmıştık öylece.


İnsanlara "sıfırdan videoyu dinleyin ve iyilik uğruna, duyduklarınızı, duyamayanlar için, yazıya dökün" desem gerek fayda etmeyeceğini düşündüğümden gerek de insanları bu kadar uğraştırmaktan emin olamayışımdan bu yöntemi denemedim ve YouTube'a içimden çeşitli küfürler ederek videoları yazı olarak siteye ekledim. Fakat bugüne kadardı, çünkü bir yöntemi bulundu! Ve şimdi onun yöntemini göstereceğim.


Vakit seferberlik vaktidir!

Duyduklarınızı, duyamayanlar için, yazıya dökün.


  1. Altyazısını düzeltmek istediğiniz bir videoya gidiyorsunuz, ve o videonun linkini alıp diycaptions adlı sitedeki kısma giriyorsunuz. (Videonun linkini ya tarayıcınızdan ya da videonun altındaki paylaş butonundan alabilirsiniz) (https://www.diycaptions.com/)

  2. Aşağıdaki "Select Action" butonundan "Edit Captions in HyprScribr" seçeneğini seçiyorsunuz (önemli olan kısım Edit Captions yazması).

  3. Açılan sayfada tekrar önünüze çıkan "Edit Captions" butonuna tıklıyorsunuz ve videodaki her altyazı satırını düzeltebileceğiniz bir ekran çıkıyor karşınıza.

  4. Altyazıyı videoda denilenlerle eşleştirdikten sonra ekranın orta üst kısmında kalan "Menu" butonuna tıklıyorsunuz ve açılan kısımda "Download Time Tagged File (.srt)" tuşuna tıklayarak dosyayı indiriyorsunuz.

  5. Dosyayı discord sunucusundaki altyazı kanalına gönderiyorsunuz ve FSB yüklüyor. (dosyayı video ile aynı şekilde isimlendirirseniz çok makbule geçer)


Dikkat!

Videonun altyazısını önceden başka birisinin düzeltmediğinden emin olmak için öncelikle altyazısını düzelteceğiniz videonun altyazılarına bakmalı, sonra da Discord sunucusundaki altyazı kanalında, "ben bu videoyu düzelteceğim" diye başkasının yazmadığını teyit etmelisiniz ki aman emekleriniz boşa gitmesin.


Düzeltmekte olduğunuz altyazıyı Discord'da altyazı kanalında haber verirseniz, başkasının da sizle beraber başlamasını önlemiş olursunuz, başkalarının da emekleri boşa gitmez.


Bu altyazı ekleme sistemini Twitch kanalında canlı yayında gösterdiğim ilk günden 2 videonun altyazısını düzelttiği için Yusuf Uğur'a çok teşekkür ediyorum. Bu uğurda kendinden başkası için uğraşan herkese çok teşekkürler, minnettarım.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page