top of page
Yazı: Blog2_Post
Ara
Yazarın fotoğrafımars-uygarbayar

Cruella: İyilik Meleği Bir Kötü Karakter

Sinema salonlarının açılması ile beyaz perdeye hızlı bir giriş yapan Disney’in yeni filmi Cruella incelemesi sizlerle.


101 Dalmaçyalı hikayesinin kötü karakteri olan Cruella’ya odaklanan film aslında tam anlamıyla bir Cruella biyografisi. Tabi ki alışık olduğumuz biyografiler gibi karakterin doğumu ile başlıyor fakat bunların yanında gelecekten Cruella dış ses olarak duyuluyor. Cruella filmi, 101 Dalmaçyalı filminin başladığı kısımda ise son bulunuyor. (After credit dahil olursa)



BU CRUELLA BİZİM CRUELLA DEĞİL

Çok güzel bir film olabilecekken filmin adı işleri karıştırıyor. Filmin adı Cruella olmasa, film bir 101 Dalmaçyalı filmi olmasa büyük bir keyifle izlerdik. Disney’in aile filmleri çekme takıntısı bu yapımda da sürmüş ve yavru köpeklerin derisinden ceket yapan birisini başrol yapamayacakları için hikaye ve karakter yepyeni bir hal almış.

Hikayeye aslında olmayan küçük detaylar eklemek kimsenin karşı çıktığı bir şey değil hatta zaman zaman bu eklemeler filmi çok daha güzel bir yere taşıyabilir. Cruella filminde ise küçük detaylar eklenmemiş bütün hikaye baştan yazılmış. Köpeklerin derisini yüzüp ceket yapmak isteyen karakter bir iyilik perisine dönüşmüş, bütün köpekleri seven, onları bağrına basan birisi olmuş. Köpek derisinden ceket yapma olayı ise sadece basının uydurmasıymış.


Biz bunların hepsini izlemiştik. Cruella nedensizce kötü bir karakterdi. Önce ailevi sorunlar ekleyip -saçma bir şekilde- köpekleri öldürmesi normal bir şey gibi gösterilmeye çalışılmış sonrasında da “köpekleri hiç öldürmedi ki” denmiş.


HERKESİN KENDİ TRAVMASI

Cruella gibi kötü bir karakteri aklamaya çalışmak tehlikeli ve can sıkıcı sonuçlar doğurabilen bir girişim. Bu filmde insanın sinirlerini iyice geren bir yöntem seçilmiş. Cruella’nın küçük yaşta annesini kaybetmesi. Kimsenin yaşadığı travmalar başkalarına travma yaşatma hakkı vermez. Umarım yapımcılar bir an önce bunun farkına varır çünkü kötü karakterlerin küçük yaşta aile bireylerini kaybetmesi veya aile şiddeti görmesini kötülük yapma nedeni olarak gösterilen çok film var.




Film ilk duyurulduğunda ben ve sosyal medyada gördüğüm birçok kişi Cruella’nın nedensiz, saf kötü yanı anlatılacak diye düşünmüştü. Bizler sinemaya nedeni olmadan kötü bir karakteri izlemeye gitmişken hatta gerçek dünyada bile hayvanlara karşı nedensizce kötü davranan insanlar var iken altmış yıllık hikayenin alt üst edilmesi çok kötü bir sonuç doğurmuş.


MODA SEKTÖRÜNDEKİ SAVAŞLAR

Moda sektörü ile hiç içli dışlı olmadım veya olan birisi ile tanışmadım. Sektörde gerçekten bu yapımdaki gibi savaşlar olsa kesin duyardık diye düşünüyor ve tamamının kurgu olduğunu varsayıyorum ama filmde gördüğümüz marka savaşlarını izlemek çok keyifliydi. Ayrıca bunların gerçek olduğunu varsayarsak bile izlenilen stratejilerin çok akıllıca düşünülmüş hatta işe yarayacağını bile düşünüyorum.




SON PİNKWASHİNG BÜKÜCÜ

Disney, Cruella filmini aylar öncesinden figüran olmayan ilk LGBTİ karakterinin bulunacağı Disney filmi olarak tanıtmıştı. Dedikleri gibi bu filmde “eşcinsel olan” bir karakter bulunuyordu ama Disney’in bu hamlesi de bir pinkwashing ne yazık ki. Bir kişinin konuşma tarzı, kıyafetleri, saç tarama şekli veya makyaj yapması onun cinsel yönelimi hakkında bilgi vermez. Film sadece bu kriterler ile kişilere cinsel yönelim atadığı gibi karakter ile ilk karşılaştığımız andaki konuşma LGBTİ’lerin sokakta sorunlar yaşaması üzerineydi. Daha sonra bahsedilen bu sorunları yaşadığını görmemek izleyiciye “homofobi kötüdür” mesajı vermeye yetmiyor. Tabi ki film bu mesajı vermek zorunda değil ama bu filmde veriyor gibi yapıp da vermemesi filmin pinkwashing yaptığını ortaya koyuyor. Tüm bunların yanında karakterin diğer replikleri “eşcinsellere kötü davranmayan kişilerin eşcinsel olma ihtimali vardır” yanılgısı oluşturmaya yeter.


MÜZİK SEÇME TEMBELLİĞİ

Film tarih olarak 1970’li yıllarda geçiyor. Eski zamanda geçen bir film çekerken o zaman çıkmış olan müzikleri kullanma gereksinimi duymak filmin güzel bir film çıkartmak için olmazsa olmaz. Yapım bunu doğru bir şekilde gerçekleştirmiş, gelecekten şarkı getirmemiş ama hep ilk akla gelen şarkıları seçmiş. Herhangi bir arama motoruna “70’ler şarkı” yazınca ilk çıkacak yirmi şarkı arasında film müzikleri bulabilirsiniz. Filmdeki şarkıları seçmek için çok özenilmemiş 70’li yıllar deyince ilk akla gelen şarkıları eklemişler.


Birçoğumuzun ezberlemiş olduğu Call Me Cruella şarkısı yeniden seslendirilmiş ve şarkının bu hali çok güzel olmuş. Filmi izlemeyecek dahi olsanız şarkıyı dinlemenizi öneriyorum.


Benim Cruella filmi hakkında anlatacaklarım bu kadardı. Sizler izlediniz mi? Nasıl buldunuz? Yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!

2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 kommenttia


Sılanur Özdemir
Sılanur Özdemir
24. heinäk. 2021

101 Dalmaçyalı'ya nasıl bağladıklarını aklım almıyor. Cruella çok eğlenceli bir karaktermiş ve bize bunu yansıtmış bunu anlarım ama Disney'in biraz da hedef kitlesinin genel olmasından bakınca yaptığı empati zorlaması hiç olmadı. Açıkçası ben filme giderken kötü bir Cruella görmek istedim. Bence en büyük çelişkilerden biri de şuydu. 101 Dalmaçyalı'nın bir sahnesinde kürkü ve köpekleri başkasından görüp tanıyor.( karakterlerin adlarını pek hatırlamıyorum) Bunun önceki bir sebebe bağlanması da beni şaşırttı. Bütün bunlara rağmen film izlenmeye değer çünkü bu düşüncelerden kurtulduğunuz zaman filmin akışı , sahneler çok eğlenceli.Özellikle Cruella'nın kendini gösterdiği , tasarımlarını konuşturduğu sahneler baya eğlenceli.

Tykkää

fantastikseverbey
fantastikseverbey
20. heinäk. 2021

Filmi izlememiş olmakla birlikte, yazının sonuna doğru yapılmış tavsiye ile "Call Me Cruella" şarkısına baktım ve karakterin adının "Cruella De Vil" olduğunu öğrendim. İsmi Cruella Devil olarak verilmiş bir karakterin düpedüz kötü olması pek eğlenceli olabilecekken, Mars'ın yazısından öğrendiğim şekilde, "Aslında iyi biri, tanısan seversin." gibi olduysa film, ne kadar üzücü.

Tykkää
bottom of page